Challenge

Waters is a leading company in its field of mass spectrometry and has a purpose-built headquarters and high specification research and development building. The building's glass atrium, which runs the length of the building, was to have two glass water features, elegant in design, and which would produce wonderful water movement, picking up the sunlight to refract the different water effects. The design had to have different elements of interest.

There were a number of challenges:

  • First was to design the water feature to have no splash around the close outside seating and house a comprehensive filtration, chemical dosing, water top-up and TDS system, all in a compact area on the end of the water feature.
  • In addition to this the plant equipment had to have virtually no noise. The glass had to be perfectly level to 0.5mm.

Solution

Tills Innovations used two complementing materials - glass and stainless steel - each of which were designed to have consideration to detail. There needed to be more than one element of water effect and this was provided by the radial water ripples from the four bubbling fountains, each of which then merged together.

The second detail was the rain effect all around the perimeter. To achieve this, many edge profiles were tested at Tills' works to provide the consistent effect without the water running under the glass, and to operate with minimal water to stop splash. As part of this solution the installation required the glass to be perfectly level with the use of 0.5mm shims.

The sun through the atrium picks out all the water effects and also the beautiful materials and detail. The black lined pool was made perfectly smooth and gives an infinity appearance when people look through the water.

Benefit

These water features set off the ambience that is carried through the whole of the atrium. There are various coffee points along the atrium for staff to which the water features give interest when making a drink or while strolling past to the different departments.

With this being their headquarters, it is visited by many prestigious clients and, as always, first impressions last. The water features enforce the high quality, high precision and leading work in their field.


Challenge

Waters is a leading company in its field of mass spectrometry and has a purpose-built headquarters and high specification research and development building. The building's glass atrium, which runs the length of the building, was to have two glass water features, elegant in design, and which would produce wonderful water movement, picking up the sunlight to refract the different water effects. The design had to have different elements of interest.

There were a number of challenges:

  • First was to design the water feature to have no splash around the close outside seating and house a comprehensive filtration, chemical dosing, water top-up and TDS system, all in a compact area on the end of the water feature.
  • In addition to this the plant equipment had to have virtually no noise. The glass had to be perfectly level to 0.5mm.

Solution

Tills Innovations used two complementing materials - glass and stainless steel - each of which were designed to have consideration to detail. There needed to be more than one element of water effect and this was provided by the radial water ripples from the four bubbling fountains, each of which then merged together.

The second detail was the rain effect all around the perimeter. To achieve this, many edge profiles were tested at Tills' works to provide the consistent effect without the water running under the glass, and to operate with minimal water to stop splash. As part of this solution the installation required the glass to be perfectly level with the use of 0.5mm shims.

The sun through the atrium picks out all the water effects and also the beautiful materials and detail. The black lined pool was made perfectly smooth and gives an infinity appearance when people look through the water.

Benefit

These water features set off the ambience that is carried through the whole of the atrium. There are various coffee points along the atrium for staff to which the water features give interest when making a drink or while strolling past to the different departments.

With this being their headquarters, it is visited by many prestigious clients and, as always, first impressions last. The water features enforce the high quality, high precision and leading work in their field.


 
 
 
Enquire
 

Related entries

  • Tills Innovations: Water feature design and installation - commercial
    Water feature design and installation - commercial
    Tills Innovations
    Tills Innovations is an innovative water feature specialist offering bespoke commercial water feature design. At a time when an increasing emphasis is being placed on the need to create a welcoming ambience in the Work, Study or...

More interior water features by Tills Innovations

View all

Also by Tills Innovations

Tills Innovations address and contact details

Tills Innovations Limited
Unit 9B, TBS Yard
Thurston Road
Bury St Edmunds
IP31 2PJ
Tel: 01284 787479
View on map
 
Follow Tills Innovations
 
Not found what you're looking for? View other options